Taksäkerhet

taksäkerhet

Vi monterar taksäkerhet i Stockholm

Vi arbetar med kända varumärken inom taksäkerhet. CWLundberg , Weland och SFS i första hand, men även plannjas nya vajersystem. Vilka regler är det egentligen som gäller när det kommer till taksäkerhet? och vem ansvarar för att den är i skick för att användas? När behövs taksäkerhet? Vad för typ av taksäkerhet krävs det för att sotaren ska kunna gå upp på ditt tak tex? Vad finns det för taksäkerhet? Passar taksäkerhet alla typer av tak? och är det dyrt? vad kostar taksäkerhet?

Boverkets regler om taksäkerhet

Vilka regler gäller?

Vilka av Boverkets regler som ska uppfyllas är beroende på när byggnaden är uppförd samt om det har gjorts några ändringar senare som skulle kunna påverka kraven. För byggnader uppförda före 1960 gäller att dessa minst ska uppfylla de krav på taksäkerhet som gällde 1960 (BABS 1960). Detta krav ställs inte i BBR utan i 3 kap. 11-12 §§ i plan- och byggförordningen (2011:338) PBF. Källa Boverket : Läs mer…

Olika typer av taksäkerhet för ditt tak

Snörasskydd

Snörasskydd finns i en mängd olika utföranden, det finns det med genomgående rör samt denna på bilden som kallas för profildurk och är definitivt den som släpper igenom minst snö. Den monteras nere vid takfoten på alla typer av tak, är takfallet långt kan dubbla rader med snörasskydd monteras, men oftast räcker det med ett nere vid takfoten. Profildurk snörasskydd finns för papptak, duktak, tegeltak och plåttak, det är i princip samma produkt för alla typer av tak, det som skiljer dem åt är konsollen och infästningsmetoden. Snörasskydd behövs ej på platta tak, ju högre lutning det är på taket, ju högre risk att snö rasar ner över folk eller egendom nedanför. Snörasskydd finns i alla olika kulörer för att passa in snyggt på ditt tak. kostar ca 1000-1500-2000kr löpmeter med arbete och material på längre sträckor såklart också beroende på typ av tak och taklutning, det betyder inte att en meter ovanför din entredörr kostar 1000-1500 utan då snarare 5000:- Ibland kan montering av snörasskydd kosta mycket mer än så, om det tex måste monteras från en lift, eller om ställning behöver byggas för detta.

Livlinefästen / Förankringsögla

livlinefäste för tak

Livlinefästen/förankringsöglor – Att den som ska utföra arbete uppe på ett tak utan räcken, ställning säkert kan koppla in sin livlina i öglan och på så sätt arbeta säkert utan att falla. Livlinefästen finns i olika format, från många tillverkare och livlinefästen finns för alla typer av tak. Problemet med livlinefästen är att räckvidden är begränsad och ska du förflytta dig från det ena fästen till att koppla in dig i nästa blir man lätt frånkopplad under processen. Arbetar man korrekt, har man två linor så man aldrig någonsin är frånkopplad. En säkrare typ av livlineinfästning på större tak är vajersystem som kommer längre ner i listan. Priset för ett livlinefäste är kring 800-1500kr st med arbete och material beroende på typ av tak och taketsutformning.

Gångbryggor

gångbrygga för tak

Gångbryggor är främst för lutande tak, man skapar en gångväg, oftast nära taknocken för att kunna gå säkert över hela takets längd samt fram till servicepunkter på taket som takfläktar och skorstenar. Takstegar kompletteras och monteras tillsammans med takstegar för takets lutande delar. En gångbrygga är också en fullt godkänd förankringspunkt för livlina. Gångbryggor kan också kompletteras med vajersystem, då en vajer löper längst med bryggan, så att man hela tiden kan vara inkopplad även när man går över taket. beroende på taktyp och taklutning kostar en gångbrygga ca 1500-2500kr metern. Gångbryggor finns i olika kulörer.

Takstege

takstege

Takstegar monteras på takets lutande delar, alltså inte på platta tak. Takstege nedåt eller uppåt i takfallet och gångbrygga sidledes. Takstegar finns för alla typer av tak och infästningsmetoden skiljer sig tak för tak. Även takstegar kan kompletteras med vajersystem. Takstegar kostar som gångbryggor 1500-2500kr metern beroende på typ av tak och lutning.

Vajersystem ,nockräcken , räcken kring uppstigningsluckor

Det finns mycket taksäkerhet på marknaden. beroende på vad som finns på ditt tak, kan man göra det mesta säkrare. Plattform kan enkelt byggas med färdiga byggsatser vid en skorsten tex, att en sotare kan stå och sota säkert. Vajersystem med löpare kan moneras i ett nafs på ditt tak, så att alla servicepunkter kan nås medans man är ikopplad i lina och inte behöver koppla ur sig. Det finns räcken att bygga ihop och montera för både gångbryggor och uppstigningsluckor, nockräcken och för att inte glömma glidskydd för stege som förhindrar hundratals olyckor med stege när man ska ta sig upp på ett tak. I taksäkerhet ingår ofta också fasadstegar för alla typer av husfasader. Alltså en fast stege på husväggen som leder dig upp till taket. Dessa monteras numera med ryggskydd och även vajer finns för dessa.

Proffstak Trio AB – Är duktiga på taksäkerhet, vilka regler som gäller och rekommenderar dig som husägare pom vilka anordningar du bör ha. Du kan också skriva avtal med oss för årliga besiktningar av all taksäkerhet på din fastighet. Ta kontakt med våra specialister här : Kontakta oss på Proffstak